dinsdag 15 juli 2008

Wordt Supergezond, voed je genen!

Genen vormen de computer software van het lichaam en bepalen wat het lichaam nodig heeft. Geef je het lichaam niet wat het nodig heeft, dan krijg je te veel gifstoffen binnen. Geef je het lichaam wat het niet kan gebruiken, dan ondermijn je het lichaam en het immuunsysteem, daardoor raak je verzwakt en wordt je op de lange termijn ziek. De basisgenen zijn in de afgelopen 10.000 jaar nauwelijks verandert. Ons leef- en voedingspatroon echter wel, we eten teveel vlees, veel te weinig fruit en groente, te veel granen, zuivel en geconcentreerde suikers. Dat is niet wat ons lichaam nodig heeft. Het is eigenlijk simpel, veel vis( ondanks ook daar vervuiling), een beetje vlees, veel groenten en fruit, wat noten, een paar eieren, veel water en dat alles zo vers mogelijk. Daarbij Sunrider voeding( met variatie aan planten die je nergens anders kunt vinden!) die alles levert wat de gewone voeding niet geeft en in een kwaliteit die je normaal niet krijgt, dan komt het helemaal goed.

Voed je genen!
Genen vormen de computer software van het lichaam en bepalen wat het lichaam nodig heeft. Geef je het lichaam wat niet nodig heeft, gifstoffen of geef je het wat het niet kan gebruiken, dan ondermijn je het lichaam, het immuunsysteem, daardoor raak je verzwakt en wordt je op de lange termijn ziek.

Voeding voor je genen.
Je genen bepalen hoe je gezond blijft en welke voeding je nodig hebt.
Genen zijn vormen de code die bepaald hoe je lichaam functioneert, zich vernieuwd en er uit ziet.Er is een nieuw inzicht in ontstaan in wederzijdse beïnvloeding van genen en omgeving. Tot nu toe werd gedacht dat genen een vaststaand gegeven zijn, die behalve mutaties( onverwachte veranderingen door extreme zaken als straling en gifstoffen) niet veranderen. Steeds meer wordt duidelijk dat de omgeving de genen ook kan beïnvloeden en dat we dat dan ook weer via de genen doorgeven aan onze kinderen.
Daar staat tegen over dat de basis genen, die de soort bepalen, maar heel langzaam veranderen en over de afgelopen 10.000 jaar nauwelijks veranderd zijn.
De genen bepalen de opbouw van het lichaam, ze dicteren daarmee wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. Ze bepalen de kwaliteit van de nieuw te vormen cellen( het lichaam vervangt zijn cellen voortdurend. In drie maanden zijn een groot deel van alle cellen in je lichaam vervangen).
Als basis functioneert het lichaam het beste wanneer je het precies geeft wat het volgens de genen nodig heeft. Krijgt het lichaam niet wat het nodig heeft, dan kunnen niet alleen bepaalde functies niet uitgevoerd op opgebouwd worden maar kunnen bepaalde genen ook 'uitgeschakeld' worden. Dat betekent natuurlijk dat de functies die ze regelen dan ook niet meer uitgevoerd worden.

Interessant denk je maar wat heb ik daar nu concreet aan.
Samengevat: als je er van uit gaat dat onze genen vrijwel het zelfde zijn als 10.000 of nog meer jaar geleden, dat zij alle functies en opbouw van het lichaam sturen en dat ze gevormd zijn door de miljoenen jaren geschiedenis, dan wordt duidelijk dat wat we aan voeding ongeveer het zelfde nodig hebben als hetgeen onze voorouders 10.000 jaar geleden aten en nodig hadden. Hun genen waren het resultaat van een paar miljoen jaar evolutie.

Geef je het lichaam niet wat het nodig heeft( volgens de genen) of voeding die niet past bij je genen, dan gaan een aantal processen mis en kan het lichaam niet optimaal functioneren(een aantal genen kunnen worden uitgeschakeld).

In principe zijn er twee zaken belangrijk voor optimaal functioneren.
1. dat de processen die de genen aansturen alle stoffen krijgen die ze nodig hebben
2.dat er zijn zo min gifstoffen die de werking van de genen en lichaamsfuncties belemmeren.
De oorzaak van veel ziektes van de huidige tijd ligt vooral in het feit dat we allerlei dingen eten en een levensstijl hebben die ons lijf totaal niet geeft wat het nodig heeft en heel veel dingen die het niet kan gebruiken.

Hoe leefden onze voorouders?
Ze jaagden, met name de mannen en vingen vooral vis wat makkelijker was dan vlees. Van de eiwitten die ze aten, bestond 80% uit vis, 20 % uit vlees en enkel ei.
De vrouwen waren vooral verzamelaars van knollen, wortels en bollen. Deze groentes hebben een hoge glycemische waarde( suiker gehalte) en leveren veel energie die ze nodig hadden voor de hele dag bewegen Daarnaast aten ze noten en zaden en natuurlijk vruchten.
Dat betekent dat vrouwen van nature een hoger vetgehalte hebben( omdat ze meer koolhydraat rijk voedsel aten) wat ook nodig is voor de tijd van zwanger zijn waarin het lichaam voedsel voor het zich ontwikkelende kind moet leveren.
Globaal bestond de voeding uit 40 % eiwitten, 30 % koolhydraten en 30 % vetten.
Eiwitten zijn nodig voor opbouw van de cellen, koolhydraten voor energie voorziening en vetten voor zowel voeding maar vooral ook voor op bouw van zenuw en hersencellen, hormonen ed. De vetten bestonden voor een groot deel uit omega 3 vetzuren.
Nog een belangrijke factor is dat alle fruit, groente en kruiden in hun natuurlijke staat gegeten werden.
We praten nu over biologisch en niet-biologisch. Biologisch betekent zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar wat ook ontbreekt aan zowel biologische als niet biologische gekweekte planten is een belangrijk deel van de natuurlijke afweerstoffen van de planten tegen hun bedreigers. Het blijkt dat deze afweerstoffen van de planten ook weer erg belangrijk zijn voor de mens, voor de opbouw van zijn afweersysteem. Dus met het eten van deze planten kregen ze extra immuunsysteem versterkende plantstoffen binnen.

Bewegen: Om alle voedsel te vergaren en onderdak te organiseren legden ze gemiddeld zo'n 18 km per dag af. Je kunt je voorstellen hoeveel energie daarvoor nodig is.
Wat is de situatie nu?
Alle voeding die het lichaam of lichaamsfuncties ondersteund is versterkend, alles wat het lichaam niet nodig heeft en niet kent kosten het lichaam energie om te verwerken en weer af te voeren en zijn veelal immuunsysteem ondermijnend.
Een goed functionerend immuunsysteem is essentieel voor een goede gezondheid. We worden 24 uur per dag aangevallen en bedreigt door ontelbare organismen, bacteriën, schimmels en virussen. Dat is de normale situatie van alle leven. Het afweersysteem is daarin dan ook essentieel. We moeten dus vooral dat afweersysteem in zo goed mogelijke conditie houden. Een verlaagd afweersysteem zorgt vermoeidheid en kwetsbaarheid voor allerlei ziekten.
Onze komen eiwitten voor 80% van vlees. Vlees bevat ook veel stoffen die ontstekingen bevorderen levert veel afval- en verzurende stoffen. Vis(20%) bevat eiwitten die ontstekingsremmend zijn en is veel makkelijker te verteren.
We eten heel veel granen, die kwamen niet voor 10.000 jaar geleden en het lichaam heeft moeite deze te verteren, ze zijn afweersysteem ondermijnend.
We eten veel zuivel, ook dat is slecht door het lichaam te verteren. Het is net als vlees en granen, zuurvormend en is moeilijk te verteren door het lichaam en ondermijnt dan ook het afweersysteem.
In het kort bestaat het dieet voor de meeste mensen uit 60 % koolhydraten, ( veel te veel energie voedsel), 20 eiwitten( meeste vlees) en 20 % vetten( waarvan de meeste de verkeerde vetten).
We bewegen gemiddeld een half uur per dag.(tegen 18 uur van onze voorouders). Beweging zorgt voor opbouw van het lichaam, effectiever afvoer van afvalstoffen, aanmaak van hormonen( waaronder het lichaams vernieuwende groeihormoon) en een algehele stimulatie van het lichaam.
We eten hoog geconcentreerde suiker producten. Vetten die bewerkt zijn, nauwelijks omega 3. We eten de hele dag door in plaats van éen of twee maaltijden per dag. Het effect ervan is dat het lichaam eigenlijk nooit in de positie komt dat het zijn eigen vetvoorraad moet aanspreken.
Gevolg is dat we zwaarder en zwaarder worden en dat ons afweersysteem overbelast wordt en daardoor voortdurend wordt ondermijnd. Ons lichaam wordt overvoerd met voeding die het maar lastig kan verteren, vol met gif stoffen( bestrijdingsmiddelen), vreemde chemische stoffen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
De groente en fruit die we eten bevat veel te weinig vitamines, mineralen en enzymen en al helemaal geen natuurlijke plant afweerstoffen meer.
Het lichaam raakt ondervoed en over belast en moet alle gif en niet voor het lichaam te gebruiken stoffen opruimen.
Daarnaast hebben we specifieke belastingen door stress, straling en een levensstijl
Kun je na dit verhaal nog vol houden dat je met je dagelijkse voeding alles binnenkrijgt wat je nodig hebt?

Wat zouden we moeten eten? Eigenlijk is het heel simpel.
1,5 kilo vette vis per week( de vervuiling daarin op de kop toenemend) anders tenminste omega 3 vetzuren in pilvorm of olie.
0.5 tot 1 kilo gr vlees of natuurlijke plantaardige eiwitten
10 kilo groenten en fruit( dat klinkt veel maar bedenk dat een beetje appel al 250 gram is)
0.5 kilo noten en veel water vooral in de ochtend.

Natuurlijk is er Sunrider als perfecte aanvulling op dit alles.
Sunrider levert kruiden van optimale kwaliteit die alle functies in het lichaam voeden. De sunriderkruiden komen voor het grootste deel uit de natuur, hebben hun natuurlijke afweer stoffen en zijn dus een essentiële aanvulling op onze dagelijkse voeding waar aan zoveel belangrijke stoffen ontbreken.
Ze bevatten niet alleen allerlei stoffen die in gewone groenten en fruit tegenwoordig ontbreken,het belangrijkste is wel dat ze alle functies in lichaam voeden en dat je specifieke combinaties zoals, alpha 20c kunt nemen voor de zo zeer nodige versterking van het afweersysteem, ook voor de werking van de darmen( ook afweersysteem opbouwend) zijn combinaties zoals vitadophilus en conco( onderdeel van de quinary) van groot belang.

Nuplus geeft het de cellen de bouw en brandstoffen die ze nodig hebben( meer dan 20 planten, met al hun specifieke natuurlijke ingrediënten), calli zorgt voor een veel effectiever afvoer van de afval- en gif- en lichaamsondermijnende stoffen.

Waarom niet gewoon vitamine pillen? Wel ook uit dit verhaal wordt duidelijk dat het lichaam daar niet voor gemaakt is. Het lichaam kan de vitamines makkelijk op nemen uit planten maar uit pillen is dat veel lastiger. Het zijn dan geïsoleerde chemische stoffen geen 'gehelen' zoals ze in plant voorkomen.
Wat te doen, samenvatting:
Ga eenvoudiger eten, volgens de bovenstaande richtlijnen en je zult merken hoe zeer je dat goed doet. Eet zo eenvoudig mogelijk onbewerkt, vers voedsel, doe groot een deel van je boodschappen bij sunrider waarmee je veilige en een brede variatie aan kruiden voeding binnen krijgt, met ingrediënten die optimaal voor het lichaam geschikt zijn en waarmee je verzekerd bent dat alle functies in je lichaam krijgen wat ze nodig hebben in de vorm waarin ze het beste kunnen opnemen.
Probeer een tijdje Nuplus en Calli, daarmee je per dag zo'n 25 extra planten extra, die krijg je met gewone voeding niet binnen. Probeer het een maand en kijk hoe het voelt. Wanneer je me een mail stuurt nadat je dit gelezen hebt en ik stuur je een pakket voor een maand, met korting van 120 euro voor 60!( vermeld in de mail het adres waarmee je je ingeschreven hebt op deze lijst, je naam,adres en telno)!