zaterdag 3 mei 2008

Deel1, Wat zou je doen als je je 10 jaar jonger zou voelen?

Dank je voor het inschrijven voor de nieuwsbrief.
Je wilt waarschijnlijk graag weten hoe je je veel beter, gezonder, fitter, actiever en jonger kunt voelen dan je nu bent Dat kan zonder veel moeite en dat is geen verkooppraatje!

Hoe ziet je leven en met name je gezondheid er nu uit?
1.Ben je vaak moe, somber, maak je je zorgen, ben je vaak verkouden,heb je hoofdpijn, of heb je problemen met je darmen, onregelmatige menstruatie, kortom heb je regelmatig klachten en ben je vaak ziek? Dat betekent dat je gezondheid onder het gemiddelde is en grote kans dat je in een neergaande spiraal zit wat je gezondheid betreft.
2.Voel je goed, maar heb je toch regelmatig last van verkoudheid, hoofdpijn, griep andere of andere ongeriefelijkheden, maar eigenlijk valt het niet op want je bent niet slechter in conditie dan andere mensen om je heen. Dan is het zo dat je waarschijnlijk voelt je zoals past bij je leeftijd. Dan ben je waarschijnlijk redelijk gezond.
3.Of….sta je op met een gevoel van ‘ja ! weer een dag!’ , eet je gezond, heb je veel beweging, kun je makkelijk een kilometer hardlopen of een paar kilometer fietsen, heb je een actieve levensstijl voel je je over het algemeen goed en energiek, dan heb je waarschijnlijk een bovengemiddelde gezondheid.
Hoe je je voelt van dag tot dag wordt bepaald, door veel factoren. Rust, beweging onze conditie, psychisch emotionele welzijn en natuurlijk een heel belangrijke factor is voeding. Voeding bepaald hoeveel energie we hebben en hoe we ons voelen, hoe gezond we zijn, hoe alert, hoe fit en hoe lang we leven. Maar het bepaald voor een groot deel ook hoe we ons voelen. Een zware maaltijd, kost energie, alcohol pept op maar even later kost het energie, net als suiker, vette dingen smaken lekker en het voelt goed om ze te eten maar even daarna in de vertering kosten ze energie en dat merken we dan weer in negatieve zin.
Hoe fit we zijn bepaald ook weer hoe we ons psychisch voelen wat me mentaal aan kunnen. Denk maar na, als je verkouden bent is niet alleen je ademhalingssysteem uit balans, JIJ bent uit balans, je voelt je niet lekker en je bent eerder moe, gestesst en geïrriteerd en je kunt veel minder aan dan wanneer je gezond bent. Zo hangt alles met alle samen.
Niet iedereen heeft het zelfde nodig. Natuurlijk heeft iemand die zwaar lichamelijk werk Hoe weet je nu wat goed is voor jou?
Begin met je overzicht van wat je het eet en drinkt nu. Wat heb je vandaag gegeten en gedronken, van het moment dat je uit bed kwam tot nu? Schrijf er bij hoe je er bij voelt.
Door je bewust te worden van wat voeding met je doet, ga je leren te zien en ervaren wat je nodig hebt en door bewuste keuzes maken, kun je je gezondheid en energie sturen.
Begin eens om puur voor je zelf een lijst bij te houden van alles wat je eet en drinkt op een dag, gedurende een week. Wees 100 % eerlijk. Je zult zien dat je de neiging hebt om te gaan smokkelen en dingen niet op te schrijven, omdat je eigenlijk wel weet dat er dingen zijn die niet goed voor je zijn. Maar niemand hoeft te de lijst te zien behalve jij.
Dat is de eerste stap in het bewust worden wat je eet en wat dat met je doet.
De volgende stap is te weten wat je nodig hebt en keuzes te maken, maar dat gaat vrijwel vanzelf wanneer je je bewust bent van wat je eet en wat het met je doet.

Tot de volgende mail.

Geen opmerkingen: