dinsdag 6 mei 2008

Deel 3,Weet je wat je cellen je vertellen?

Weet je wat je cellen je vertellen?

Heb je je lijst bijgehouden? Wat is je duidelijk geworden tot nu toe door het bijhouden je eten en drinken?
Heb je opgemerkt welke dingen je actief maken en van welke je minder energie krijgt?
Wat valt zwaar en wat is lichtverteerbaar voor je?
Heb je ook opgemerkt wat de momenten zijn dat je gaat eten terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Waarom eet je dan?
Breid je lijst nu uit met deze waarnemingen, beoordeel het effect van wat je eet op:
(hoe zeer maakt hetje )Energie/ moe, helder in je hoofd/ duf, enthousiast of ingezakt.
Wat je algemene conditie, ben je vaak moe of heb je altijd energie?
Zo wordt je je steeds bewuster wat voeding met je doet.
Met dat bewustzijn kun je keuzes maken. En ik ga je laten zien hoe je met een aantal makkelijke stappen zo naar optimale energie en gezondheid kan groeien.

Wat de cellen ons vertellen.
Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen, die voortdurend bezig zijn met ademen, groeien, enzymen maken, zich vermenigvuldigen en afsterven. In iedere cel bevindt zich een celkern met het genetisch materiaal. Op school leerden we al dat genen bepalend zijn voor de kleur van onze ogen, onze lichaamsbouw e.d. Maar ze doen nog veel meer. Elk gen bezit specifieke instructies voor specifieke cellen. Het bepaalt de functie van de cel. Levergenen geven opdracht aan de levercellen om gal aan te maken, cellen in de maagwand worden geïnstrueerd om maagzuur te produceren. Zonder deze enzymen zouden de chemische reacties, die van levensbelang zijn, vastlopen. Die kleine cellen bepalen uiteindelijk de gezondheid van ons lichaam. Maar om hun werk goed te doen en enzymen te maken, hebben ze bouwstoffen nodig. Die worden geleverd door voedingsmiddelen zoals groente en fruit.
Omdat cellen verschillende behoeften hebben, hebben we een grote variëteit aan planten nodig. Hoewel alle planten basisvoedings¬stoffen en specifieke vitaminen en mineralen bevatten, varieert dit per soort.
Worteltjes zijn hiervan een goed voorbeeld. Men zegt altijd dat worteltjes goed voor de ogen zijn. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat worteltjes stoffen bevatten die door de oogcellen worden benut voor het produceren van enzymen ten behoeve van een beter zicht.
Zo worden bloedsomloop, spijsverteringssysteem, kortom al onze lichaamsfuncties bediend door specifieke stoffen in de voeding. Een plant die aan een cellulaire vraag tegemoet komt noemen we een regeneratieve plant.
Er bestaan tienduizenden verschillende eetbare plantensoorten. In de westerse wereld gebruiken we daar slechts enkele tientallen van. Het spreekt vanzelf dat het voor ons lichaam lastig is en vaak zelfs onmogelijk, om uit een beperkt dieet de juiste voedingsstoffen te halen.
Dus komen we weer terug bij wàt we eten. Onze cellen zijn constant op zoek naar specifieke bouwstoffen. Komt onze dagelijkse maaltijd daaraan tegemoet? Hoe kom je daar achter?
Krijgt ons lichaam voldoende te eten?
Vroeger was eten heel eenvoudig: de meeste producten begonnen als levende plant in de aarde en eindigden, vrijwel ongewijzigd en volwaardig, bij ons op tafel.
Tegenwoordig zijn we slechter af. Het meeste voedsel dat we krijgen aangeboden is bewerkt tot instant en hapklaar: handzamer, makkelijker en voor het oog aantrekkelijker. Maar zitten er nog wel genoeg voedingsstoffen in?
Of we nu een plak cake of een stuk komkommer eten, het bloed zal alles trouw naar de cellen transporteren. Als cellen zich tot het bloed wenden voor voeding, treffen ze maar al te vaak een lege voorraadkast aan. Zoals gezegd bevat veel van wat we eten nog maar weinig van de oorspronkelijke hoeveelheid voedingsstoffen. Vaak kunnen cellen simpelweg geen materiaal vinden om enzymen van te maken, waardoor de productie van enzymen vertraagt en verslechtert.
Conclusie: om optimaal gezond te zijn, moeten we onze cellen goed voeden. Hiervoor is regelmatig een grote variatie aan groente nodig. Onderzoek wijst uit dat er veel te weinig plantaardig, d.w.z. groente, fruit en kruiden, gegeten wordt. Wat gebeurt er als de cellen geen grondstoffen ontvangen?
Ook te weinig voeding zorgt ervoor dat het lichaam niet voldoende energie heeft en allerlei functies niet meer kan uitvoeren. Het lichaam concentreert de energie voor de essentiële functies, zoals hartslag, bloedsomloop, hersenfunctie en energieproductie. Allerlei andere functies worden dan niet uitgevoerd, zoals het afvoeren van afvalstoffen en het gebruik van lichaamsvetten.
Wanneer we het lichaam de bouwstoffen geven die het nodig heeft dan kan het optimaal functioneren. Dan hebben we energie, voelen we ons goed en worden we niet ziek omdat het lichaam zijn verdediging tegen ziektes goed op peil kan houden.
Lichaam en geest zijn hier elkaar wederzijds beïnvloedende delen. Wanneer we gespannen zijn wordt er veel energie gebruikt om allerlei spieren aan te spannen, heeft het lichaam minder energie voor noodzakelijk functies en breekt het lichaam zijn afweersysteem af, wanneer we verliefd zijn zitten we ‘vol’en eten we niet. Anderzijds wanneer we alcohol drinken worden we vrolijk of juist agressief, wanneer we vet eten voelen we ons sloom en langzaam.
Verschillende cellen, verschillende behoeften.
Niet alle cellen leven even lang. Witte bloedlichaampjes leven ca. 13 dagen, terwijl levercellen ca. 18 maanden leven. Onze witte bloedlichaampjes produceren enzymen die het lichaam helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Net als andere enzymen worden ze gemaakt uit de grondstoffen van het voedsel dat we eten. Bij een regelmatig tekort worden cellen die afsterven vervangen door cellen van een mindere kwaliteit. Witte bloedlichaampjes, zgn. leukocyten, zijn de soldaten van ons immuunsysteem. Wanneer deze cellen, in de korte tijd dat ze leven, niet de bouwstoffen krijgen die ze nodig hebben dan resulteert dat in de aanmaak van inferieure cellen. En dat betekent een verzwakking van onze weerstand tegen ziekte.
Complete en gevarieerde voeding is een investering in het lichaam van de toekomst. Maar hoe en wàt moeten we dan eten? Hoe komen we daar achter?

Regeneratie: de weg naar een lang en gezond leven.


Ons lichaam is een zichzelf vernieuwend systeem. Alle cellen van het lichaam worden regelmatig vernieuwt. Ons bloed bijvoorbeeld vernieuwd zich in 7 dagen en binnen één tot 7 jaar worden alle cellen vervangen en dus heb je dan een ‘nieuw’ lichaam. Wanneer we het lichaam precies de bouwstoffen geven die het nodig voor de vervanging van deze cellen, dan kan het een betere kwaliteit cellen maken dan de cellen die vervangen worden en de vernieuwing wordt verbetering: regeneratie!
Hoe werkt dit ? Simpel gezegd: wij weten dat worteltjes goed zijn voor de ogen, maar in China heeft men al duizenden jaren geleden uitgezocht welke voeding elk onderdeel van het lichaam nodig heeft en welke kruiden deze voeding leveren.
Op grond van onderzoek en ervaring zijn er aanvullingen op de dagelijkse voeding ontwikkeld, bestaande uit deze kruiden, die het lichaam in staat stellen zich te regeneren.
De theorie die dit uitlegt en de basis vormt van het Chinese denken en de Chinese geneeskunst is de vijf elementen theorie.( zie hoofdstuk ‘de vijf elementen’)
Wanneer we serieus willen proberen om een volledig pakket regeneratieve voeding tot ons te nemen, moeten we eerst jaren studeren. We zullen alle beschikbare kennis over voedingsproducten moeten vergaren, om er achter te komen welke voedingsstoffen regeneratief zijn, welke ons lichaam in conditie houden en welke voedingsstoffen schadelijk zijn voor ons lichaam.
Als we dit hebben vastgesteld zullen we nog een hele tijd bezig zijn om uit te zoeken welke werking elk product heeft. Vervolgens moeten we veel geld uitgeven aan wereldreizen om alle geselecteerde producten te verzamelen. En als we ze niet kunnen vinden, maatregelen treffen om ze zelf te kweken. Daar is weer kennis voor nodig van bodemgesteldheid en klimaat. De planten die we wèl kunnen vinden, laten we dagelijks oogsten en thuis bezorgen, zodat we ze kunnen pellen, hakken, mengen, weken, en verwerken tot drie dagelijkse maaltijden.
Mail me de resultaten van de lijst die je hebt gemaakt en de vragen die je hebt.
veel succes Niek

Geen opmerkingen: